пятница, 8 февраля 2013 г.

харківський коксо-хімічний завод

© 2010 ПАТ «Харквмськгаз» 31004, м. Харкiв, вул. Жовтнево революц 57/59

У 1968 роц системагазопостачання мста Харкова вже була двоступнчатою, проте для надйншого яксншого обслуговування мста, було ухвалено ршення про переведення мста натриступнчату систему, будвництво яко тривало протягом 12 рокв  закнчилосяв 1980 роц.Сьогодн ункальна Харквськасистема газопостачання - одна з найбльших систем Украни   розвиток неприпиняться  понин. Пдпримство ПАТ «Харквмськгаз» в свой робот використову нов нновацйн методи дляремонту, реконструкц  прокладки нових газопроводв, пдтримуючи надйне,безпечне та безаварйне газопостачання мста.

Будвництво газопроводу Шебелинка-Харкв, довжиною 79 км.¶снуючий вP цьому питанн досвд зарубжних колег з США  ¶тал, опинився для газовикв неприйнятним, оскльки процес переведення в цих кранах здйснювався впродовж деклькох рокв, з великими матеральними витратами  повною замною вс газово апаратури. PПроте завдання було виконано - газове господарство мста Харкова було переведено на природний газ всього за один рк, в перод з 1956 по 1957 рр. без припинення подач газу споживачам, без аварй  нещасних випадкв,  при незначних матеральних витратах. З надходженням природного газу почалася масова газифкаця мста. Одночасно переводилися на газове опалювання котельно, газифкувалисяP пдпримства, комунально-побутов об'кти, житлов будинки

Бурння газово свердловини на Шебелнському газоконденсатному родовищ3 травня 1950 року з свердловини 1, пробуреною бригадою бурового майстра А. Мелешко, ударив найпотужнший газовий фонтан, який сповстив про вдкриття Шебелнського газоконденсатного родовища. За свом розмром дане родовище на той момент було найбльшим в ґвроп, а по клькост виявленого природного газу, вдносилося до ункальних родовищ в свт. Його запас складав 650 млрд. кубометрв на глибин вд 2 до 4 км. 18 листопада 1955 р. в трест «Харгаз» вдбулася оперативна нарада, на якйP виршувалося питання про розробку практичних органзацйно-технчних заходв щодо прийому Харковом природного газу Шебелнського газоконденсатного родовища. Важливе  вдповдальне завдання, по переведенню такого промислового гганта, як Харкв, з кокового на природний газ, вимагала вд учасникв наради грамотно пдготовки в даному питанн. Адже здйснення переведення планувалося без зупинки системи газопостачання мста  в таких масштабах воно не мало аналогчного досвду в нших мстах крани.

Велика частина пдземних  зовншнх газопроводв  споруд на них, вийшли з ладу. Виконавчо-технчна документаця на пдземн комункац була повнстю знищена або загублена. Частина квалфкованих кадрв тресту «Харгаз» загинули на фронт або у рядах народного ополчення. Повна вдсутнсть робочих механзмв, автотранспорту, недолк матералу  запчастин все це ускладнювало роботи по вдновленню газопостачання в мст Харков. В цлому газове господарство Харкова в такому станP нездатне було продовжувати нормальну експлуатацю  забезпечувати безперебйне газопостачання населення, комунально-побутових  промислових об'ктв. Лише у жовтн 1943 року, псля звльнення мста вд нмецько-фашистських загарбникв,P трест «Харгаз» вдновив свою дяльнсть.

Коксохмчний заводТаким чином, доP 1932 року основним джерелом газопостачання мста Харкова був газовий завод при Харквському Хмко-технологчному нститут. Проте поступове зростанняP газоспоживання викликало необхднсть перегляду функцонування системи газопостачання на свтильному газ. PДля цього було ухвалено ршення перейти на газопостачання мста коксовим газом, що вироблявся Харквським дослдним коксохмчним заводом, будвництво якого, було почато ще в 1930 роц. У цьому ж роцPP був заснований трест «Харгаз». Через два роки завод був введений в експлуатацю  був диним Дослдним пдпримством коксохмчно промисловост в СРСР... В жовтн 1941 року газопостачання мста припинилося, оскльки велика частина газового господарства, у тому числ  його головн споруди (газгольдер, сркоочисна та компресорна станц), виробнич  пдсобн примщення були повнстю зруйнован нмецькими окупантами.

Газовий завод при Харквському Нацональному Технчному нститутУ 1885 роц був заснований Хмко-технологчний нститут, нин Харквський Нацональний Технчний нститут (ХНТ¶) «ХП¶», як практичний, технчний нститутP з двома вддленнями механчним  хмчним. При ньому, для навчання студентв хмчного факультету, а також для освтлення територ нституту, в 1898 роц був побудований Дослдний газовий завод, введення в експлуатацю якого, дало Харкову можливсть надал прокладати газопроводи для розширення освтлювально мереж  навть газифкувати житлов будинки.

Газовий завод на Мароховецькй набережнй P«За два дн до свят в Харков вперше запалили газов лхтар. Вони горли дуже яскраво , згдно з вдгуками тих, що бачили газове освтлення в Петербурз  Москв краще столичних!» У 1871 роц завод на Мароховецькй набережнй був нарешт побудований, у тому числ  газопроводи вд нього. Область газового освтлення в Харков на сход закнчувалася Михайлвською площею, на заход - газовим заводом, Жандармською площею  Александрвською вулицею, на пвноч Сумською вулицею до ветеринарного нституту, Клочквською до Мордвновсько, Нмецькою до вулиц Чернишевського, а на пвдн Ковальською вулицею та Нетечнськм бульваром. Решта частини мста освтлювалася керосиновими лхтарями, яких втм, в 1871 роц було всього 128. Проте, невдовз виявилось, що потужнсть газового заводу, не дозволяла значно розширити освтлювану територю мста.

Видання "Харквськ вдомост"Проте, фрма не виконала сво зобов'язання перед Мською Думою та харкв янами,  у встановлений термн (8 жовтня 1871 року) Харкв не був освтлений. Проте, за 2 дн до католицького Рздва, 23 грудня 1871 року газов лхтар все ж таки запалали в Харков вперше. От як зазначала газета «Харквськ губернськ вдомост» в 189 вд 28 грудня 1871 року:

Газове освтлення у центр Харкова19 березня 1869 рокуХарквською Мською Думою був укладений контрактP з петербурзькою фрмою«Зандлер  Арман», на облаштування в м. Харков газового освтлення. Пдпримцтак само мали право доставляти для освтлення газ приватним особам, казенним суспльним установам за окрему платню. Згдно з контрактом МськаДума вддавала фрм в концесю на 50 рокв право на облаштування та розвитокгазового освтлення у Харков, а псля закнчення термну вс права навласнсть поверталися Мськй Дум. Втм, згдно з тим же контрактом, кервництво мстамало змогу придбати газове устаткування  до закнчення наданого компантермну, але в усякому раз не ранше перших 35 рокв з дня укладення договору.Фрма зобов'язана булавстановити 1 тис. газових лхтарв, свтло кожного з яких повинно булодорвнювати свтлу вд 14 стеаринових свчок,P в тих вулицях  мсцях, якуказувалися Мською Думою за узгодженням з компаню. Це були центральнчастини мста, де жила  працювала мська елта. На Мароховецькй набережнйкомпан було видлено мсце для будвництва газового заводу, а у 1870 р. вХарков було утворено Товариство «Газопостачання та Водопостачання», яке повинне булоP прийняти на себе виршення питань газифкац мста  йоговодопостачання.P

Наша сторя - ХарьковГорГаз

Комментариев нет:

Отправить комментарий